október 2012 - Medzinárodný deň školských knižníc

22.10.2012 19:30

Každoročne vyhlasuje  Slovenská pedagogická knižnica  „Súťaž o najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“. Tohtoročnou témou Medzinárodného dňa školských knižníc bolo  Školské knižnice: Kľúč k minulosti, prítomnosti a budúcnosti. Cieľom tejto súťaže je zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici, k čítaniu a poznávaniu nového.

Tradične pripadá  toto podujatie na štvrtý októbrový pondelok. My sme sa naň však začali pripravovať už oveľa skôr. V rámci 1.stupňa bola totiž na konci septembra vyhlásená súťaž O najlepší reklamný spot na návštevu knižnice. Keďže reklamy nás sprevádzajú na každom kroku, zdalo sa nám to celkom jednoduché. Reklama v televízii, rádiu, na letákoch, billboardoch, v novinách a časopisoch, na plagátoch, dopravných prostriedkoch, stenách domov... Mnohé z nich vďaka častému opakovaniu v médiách dokonca ovládame spamäti. Niektoré sú vtipné, iné nám zas lezú na nervy. Cieľom reklamy je upútať, zaujať, presvedčiť o kvalite, vyzdvihnúť klady. Aby sme toto všetko dokázali, museli sme dôkladne predmet našej reklamy – knižnicu, spoznať.

Preto sme sa vybrali na jej krátku návštevu. To, že školská knižnica je umiestnená v pavilóne A, sme vedeli už dávno. Ako sú v nej však usporiadané knihy, koľko ich tam je, kedy a od koho si ich môžeme vypožičať, sme sa dozvedeli až teraz. Keďže mnohí z nás navštevujú spolu s rodičmi v Ilave aj Mestskú knižnicu, vedeli sme, na čo takéto zariadenia slúžia:

- ponúkajú nielen množstvo informácií, ale aj zábavy

- organizujú besedy so spisovateľmi a inými zaujímavými ľuďmi

- realizujú predajné akcie kníh

- podieľajú sa na kultúrnom živote mesta...

Aby sme do knižníc prilákali viac návštevníkov, zamerali sme náš reklamný spot  práve na vyzdvihnutie všetkých jej kladov. Vystupuje v ňom niekoľko postáv, z ktorých každá vychvaľuje literárny žáner, ktorý reprezentuje : zvieratká bájky, princezná s vílou rozprávky, sedliak so sedliačkou povesti, pirát dobrodružné príbehy, mimozemšťan sci-fi... Celú scénku sme za výdatnej pomoci rodičov doplnili krásnymi kostýmami a natočili na kameru.

- MASKY

Pri stvárňovaní postáv sme sa museli niekoľkokrát prestriedať, aby každý mohol predviesť, ako sa danej úlohy zhostil.

 -VIDEO 1

- VIDEO 2

- VIDEO 3

22. októbra sme náš reklamný spot spolu s ostatnými žiakmi 1.stupňa predviedli starším žiakom. Podľa potlesku, ktorý po skončení nášho vystúpenia nasledoval, si myslíme, že sme to zvládli na jedničku.

Okrem toho sme však v tento deň  stihli aj veľa iných sprievodných akcií : vyrábali sme reklamné letáky na návštevu knižnice, zúčastnili sme sa predajnej akcie kníh, pozreli sme si reklamy žiakov iných tried... V závere dňa sme sa zúčastnili besedy so súčasným autorom detských divadelných hier, básní a piesňových textov, Martinom Barčíkom. Okrem zaujímavého rozprávania si niektorí z nás odniesli z tohto stretnutia aj krásne knihy, ktoré dostali ako darček za svoje otázky.

Verím, že toto podujatie nebolo len „dňom, kedy sa neučilo“. Naopak, naučilo deti veľa, napr. že:

- nielen internet je zdrojom informácií

- žiadna televízna reality show nemá takú hodnotu ako dobrá  kniha

- hodiny vysedávania pred televízorom či počítačom sú strateným časom

- ľudová múdrosť KNIHA – NAJLEPŠÍ PRIATEĽ ČLOVEKA – je pravdivá

- a veľa iných vecí

To najdôležitejšie, čo sme sa dozvedeli,  je obsiahnuté aj v poslednej časti našej reklamy:

 

„Dávne časy, bájne tvory, ríšu zvierat...čo len chceš,

nájdeš, keď si do knižnice z času na čas zabehneš.

Naučíš sa nové veci, pookreješ na duši,

ak sa chytíš správnej knihy, zaľúbiš sa po uši.

Čaká ťa svet fantázie, môžeš byť v ňom čím len chceš,

uvidíš, že keď to skúsiš, nikdy neoľutuješ.“

—————

Späť