marec 2013 - Veľkonočné tradície, trhy ľudových remesiel

20.03.2013 19:43

Viete, že Ilavčania nepotrebujú kalendár? Podľa tradičných každoročných podujatí totiž už dopredu vedia, aký sviatok sa blíži. Aj marcová výstava v dome kultúry s názvom „Veľkonočné tradície, trhy ľudových remesiel“ je predzvesťou blížiacej sa Veľkej noci. A keďže patrí k najvychýrenejším v okolí, nemohli sme na nej chýbať.

Hneď po príchode sme sa rozdelili na stanovištia, na ktorých sme sa v priebehu dopoludnia zoznámili s niektorými ľudovými remeslami. K  tradičnému zdobeniu perníkov a vajíčok pribudlo v tomto roku aj modelovanie z hliny. Vďaka šikovným pracovníčkam Centra voľného času v Ilave nám pod rukami rad radom vznikali prekrásne veľkonočné barančeky. K najatraktívnejším  podujatiam  tohtoročnej výstavy však patrila tvorba obrázkov z farebného piesku.  Tajomstvá tejto  netradičnej techniky nám sprostredkoval Ing. Igor Kabzan zo Žiliny. Každý z účastníkov si odniesol  nielen vlastnoručne vyrobený obrázok, ale i užitočné rady, ako postupovať, aby bol so svojím výtvorom spokojný (tí, ktorým učarovali tieto originálne výrobky, si  môžu materiál potrebný na ich tvorbu objednať na www.colorsand.sk).

S plnými rukami a dušičkami prekypujúcimi spokojnosťou sme sa vracali do školy.  K dobrej nálade nám prispelo nielen úspešné zavŕšenie nášho „majstrovania“, ale i slnečné počasie, ktorého sme sa po dlhej zime konečne dočkali.

—————

Späť