jún 2013 - Koncoročný výlet

20.06.2013 18:09

Viete, ako žili ľudia pred viac ako sto rokmi? My áno. Dozvedeli sme sa to na koncoročnom výlete vo Vychylovke, kde sme navštívili  Múzeum kysuckej dediny.

Skanzen tvorili drevené domčeky uprostred nádhernej prírody.  I keď nám prehliadku trošku znepríjemňovalo tropické počasie, nenechali sme sa znechutiť. Vďaka hektolitrom vody, ktorými nás nabalili starostliví rodičia, sme dokázali rezko vystúpať aj k vyššie položeným stavbám. Boli to nielen obydlia remeselníkov, ale aj hospodárske budovy pre zvieratá, studne a sýpky. Zaujímavé expozície nás natoľko upútali, že sa nám odtiaľ nechcelo ani odísť. Videli sme, ako žili ľudia od narodenia až do konca svojho života. Celé ich dni boli naplnené prácou, starostlivosťou o dobytok a domácnosť. Figuríny oblečené v dobových kostýmoch predstavovali raz drotára, inokedy zas kováča či ženícha s nevestou. Nejedného z nás zaujali starodávne lyže, či sánky, ktoré sa len veľmi vzdialene podobali tým dnešným. Aby nám nechýbala spomienka na tento výlet, nemohli sme obísť ani stánky so suvenírmi. Boli na nich vyobrazené nielen najkrajšie stavby tohto skanzenu, ale aj historická úvraťová železnička, ktorou sme sa previezli. V horúcom počasí nám veľmi dobre padlo posedieť si v nezvyčajnom vláčiku a dopriať si vyhliadkovú jazdu popod koruny stromov.

Unavení z celodenného kráčania a mimoriadne teplého počasia sme sa plní zážitkov vrátili domov. Sme radi, že sme si po ceste stihli pozrieť aj nádherný orloj v Starej Bystrici. Mali sme to šťastie, že práve odbíjal celú hodinu a v jeho okienku sa začali objavovať drevené postavy rôznych svätcov. Hoci vďaka dusnu a tropickej horúčave mnohých zaujímala viac fontánka ako výklad sprievodkyne, myslím si, že sme strávili krásny deň, na ktorý budeme radi spomínať.

—————

Späť