január 2013 - Európa v škole

30.01.2013 18:40

Európa v škole je medzinárodný projekt organizovaný v 36 krajinách Európy. V školskom roku 2012 / 2013 vstupuje do svojho 60. ročníka. Pre vekovú kategóriu 1 ( žiaci 6-9 roční) bola pre tento rok vyhlásená súťažná téma - PREDSTAV PRIATEĽOM SVOJ REGIÓN. Nakoľko nám táto téma veľmi úzko súvisí s druháckym vlastivedným učivom, rozhodli sme sa do tejto súťaže zapojiť.

Ťažisko celej práce spočívalo na hodinách vlastivedy, v rámci ktorých sa žiaci postupne oboznamovali s danou témou. Zúčastňovali sa vlastivedných vychádzok, na ktorých bližšie spoznávali svoje mesto (tematické celky Môj rodný kraj, Zvyky a tradície). Postupne získavali vedomosti o miestnej krajine, učili sa orientovať v meste podľa významných objektov.

Prostredníctvom dotazníka si doplnili získané vedomosti o nové informácie, ktoré nadobudli od svojich blízkych. Následne sme všetky získané údaje spracovali do ucelenej podoby, ktorou sú SPRÁVY Z REGIÓNOV. V rámci čítania sme sa venovali nácviku plynulého čítania a zdokonaľovaniu čitateľských zručností (moderátorky čítajúce správy). Spoločnými silami sme vytvorili jednoduchú báseň, ktorou sme celú prácu zakončili (nácvik umeleckého prednesu).

Daná téma sa prelínala aj ostatnými vyučovacími predmetmi:

- výtvarná výchova - zhotovenie ilavského erbu (netradičná technika – maľba vatovými tyčinkami)

- telesná výchova – sezónne činnosti, cvičenia v prírode – hry na snehu a so snehom (chatárska oblasť Lašteky)

- informatická výchova – práca s digitálnym fotoaparátom (všetky fotografie použité v prezentácii sú výlučne žiackou prácou – okrem dobových fotografií), práca s internetom, vyhľadávanie informácií podľa kľúčového slova, vyhľadávanie dobových fotografií, ukladanie obrázkov do vlastného priečinku...

Nemalým prínosom bolo i to, že sa žiaci nenásilnou formou oboznámili aj s mediálnou výchovou. Naučili sa základné pravidlá interview, oboznámili sa so špecifikami spravodajskej práce, práce v teréne ( nepriaznivé počasie), vyskúšali si prácu moderátorov i kameramanov.

A tu je naša súťažná práca:

VIDEO

—————

Späť